Şiddetli kasık ağrısıyla hastaneye başvuran 47 yaşındaki kadın hasta, robotik cerrahi ile sağlığına kavuştu.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Derman Başaran, robotik cerrahinin jinekolojik ameliyatlarda başarılı olduğunu, özellikle son 15 yıldır Türkiye’de hız kazandığını ve temel olarak tüm jinekolojik ameliyatların robotik olarak yapılabildiğini söyledi.
Robotun kanser ameliyatlarında belirgin bir faydası olduğunu, özellikle kilolu kadınlarda yüksek avantaj sağladığını ve normalde açık yapılması gereken ameliyatların robot sayesinde kapalı yapılabildiğini belirtti.
Hastanın presakral alanda büyük bir kitle olduğu tespit edildi. Biyopsilerde kitlenin schwannoma türü olduğu belirlendi. Bu tümör genellikle baş-boyun bölgesinde ortaya çıkar ve pelvik bölgesinde nadir görülür. Büyüdüğünde çevre sinir ve organlara bası yaparak ağrı, idrar problemleri ve bağırsak semptomları oluşturur. Robotik cerrahi ile ameliyat planlandı.
Ameliyatta damardan özel bir boya sistemi kullanılarak tümörün kanlanması ve çevre dokularla ilişkisi saptandı. Bu yöntem, tümörün sinir dokudan ve çevre dokulardan ayrılmasını sağlayarak sinir hasarını önledi. Robotik cerrahinin 25 kat büyütme özelliği ve boya sistemi sayesinde sorunsuz bir ameliyat gerçekleştirildi.
Hasta, robotla kitlenin tamamen temizlenmesi ve konforlu bir ameliyat geçirdiği için mutlu olduğunu ve ameliyatın ertesi günü hemen ayağa kalktığını, çok ağrısı olmadığını belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.