Migros ile başlatılan ortak çalışmada, Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaretle tescillenen ve onaylanan “ilk Türk balı” unvanını kazanan Bingöl Balı’nın resmi dolum süreci gerçekleştirildi.
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Dolum Tesisi’nde gerçekleştirilen dolum törenine, Bingöl Valisi, Bingöl Belediye Başkanı, Bingöl Üniversitesi Rektörü, Migros Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü, proje koordinatörü ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ile bazı kamu ve özel sektör kurumlarının temsilcileri katıldı.
Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Bingöl Üniversitesinin çalışmalarıyla tescillenen Bingöl Balı, şirketin sürdürülebilir üretim ilkeleri doğrultusunda denetim süreçlerini tamamlayarak kalite güvencesini sağladı.
Yerel bal üreticilerinin gelişimine katkıda bulunarak ve alım desteği sağlayarak, balın AB coğrafi işaretli üretimini güvence altına alan şirket, bal dolum tesisindeki iyileştirme önerileri ve ürün güvenliği denetimleri sonrasında üretime onay verdi.
Her parti balın analiz süreçleri sürdürülebilir hale getirilirken, etiketlerin mevzuata uygunluğu sağlanarak tüketicilere güvenilir bir ürün sunulmasına katkıda bulunuldu. Bal, doğallığı korunarak, uluslararası standartlarda üretilip Migros mağazalarında tüketicilerle buluşacak.
Bingöl Valisi, Bingöl Balı’nın, sadece kentin değil, Türkiye’nin de değeri olduğunu belirterek, geçen yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kentte 179 bin kovan ve 1179 arıcılık işletmesinin bulunduğunu aktardı.
Geçen yıl 1177 arıcının arılı kovan desteklemelerinden faydalandığını ifade eden Vali, toplam bal üretiminin 1 milyon 445 bin kilograma ulaştığını, Bingöl Balı’nın ulusal ve uluslararası bal yarışmalarında platinum ve altın madalyalar kazanarak kalitesini kanıtladığını ve 17 farklı ödül kazandığını, 2022’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yerel coğrafi işaret tescili aldığını ve 2024’te AB tarafından coğrafi işaret alarak tescillendiğini ve AB tarafından onaylanan ilk Türk balı unvanını kazandığını belirtti.
Vali, ürünün, modern dolum tesisinde işlenerek daha geniş kitlelere ulaşmasının Bingöllü üreticilere ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Migros Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü, alım yaptıkları 23 bin 500 iş ortağı, çalışan ve milyonlarca müşteriyle çok geniş bir ekosisteme sahip olduklarını vurgulayarak, Türkiye’nin üreten gücünün en büyük destekçisi olduklarını ve ülkenin dört bir yanındaki kooperatifler ve üretici birliklerine ulaştıklarını, verdikleri eğitimler ve alım desteği ile kaliteli ve güvenli üretim süreçlerini garanti altına aldıklarını ve ürünlerini mağazalarında satışa sunduklarını ifade etti.
Bu proje ile ulusal ve uluslararası coğrafi işaretini alan Bingöl Balı’nın üreticilerini, tescil gereklilikleri ve Migros kalite standartları kapsamında üretmeleri için desteklediklerini belirten Grup Direktörü, yerel arıcıların gelişerek profesyonel yerel üretici modeline ulaştığını, bu sayede üreticilerin emeğinin karşılığını güvenle alırken, üretimin kalite değerinin de sürdürülebilir hale geldiğini belirtti. Kamu ve özel sektör işbirlikleri ile Türkiye’nin dört bir yanında yerel üreticileri ve üretimi destekleyen projelerine hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.